Nasıl Oyuncu Olunur

27.08.2017 Blog  Nasıl Oyuncu Olunur

İYİ BİR OYUNCU OLMANIN TEKNİKLERİ

    Günümüzde oyunculuk oldukça popüler bir meslek olduğu için özellikle genç ve orta yaşta olan kesimin gönlünde oyunculuk yatmaktadır. Oyuncu olmak isteyen insanlar, popüler olan dizilerde ve filmlerde yer alıp kendilerini ispatlayarak şöhretin kapılarını aralamak için gayret sarf etmekteler. Ancak iyi bir oyuncu olmak için en başta oyunculuk yeteneğine sahip olmak ve eğitimlerle bu yeteneği geliştirmek gerekir.  Televizyon ve medya sektörü dışarıdan eğlenceli ve renkli bir dünya olarak gözükse de oldukça acımasız bir sektördür. Bu nedenle oyunculukta şöhret basamaklarını sağlam adımlarla çıkarak iyi bir kariyer yapmak ve bu renkli dünyanın acımasız dişlileri arasında ezilmemek için oyunculuk eğitimi, oyuncuların tutunacakları en sağlam daldır.

    Oyunculuk yeteneği olmadığı halde eğitimlerle bu yeteneği kazanabilirim diye düşünen insanlar, kendilerini bu acımasız dünyanın dişlileri arasında gönüllü olarak ezdirmeye razı olurlar. Oyunculuk yeteneği olmayan insanların, oyunculuk dünyasında barınma imkanı olmadığı için bu dünyanın rengine ve büyüsüne kapılarak maceraperest davranmamaları gerekir. Ülkemizde oyunculuk sektörüne yoğun bir talep olduğu için arz ve talep arasında büyük bir dengesizlik vardır. Oyunculuk sektöründeki bu arz ve talep dengesizliği kaliteyi ön plana çıkardığı için oyunculuk eğitimi, oyunculuk sektöründe adeta altın değerindedir. Oyunculuk sektöründe film ve dizi yapımcıları da rol vereceği oyuncuları artık eğitimli oyuncalardan seçmeye özen göstermektedir. Oyunculuk sektöründe, fiziki özellikler ile yetenekler bütünlük içerisinde olduğundan dolayı eskiden fiziki özellik tek başına anlam ifade etse de günümüzde hiçbir anlam ifade etmemektedir. Günümüzde bir oyuncunun sadece fiziki özelliklerine dayanarak her rolü canlandıramayacağı fiziki özellikleri ile yeteneklerini birleştirerek uygun rolleri canlandırabileceği iyice anlaşılmıştır.

    Film ve dizilerde oynayacak olan oyuncuların seçilmesinde filmin konusu da etkilidir. Mesela bilimkurgu filminde oynayacak bir oyuncunun biraz gizemli bir kişilik yapısına sahip olması gerektiği gibi bilimkurgu filminde oynayacak yeteneğe sahip olması gerekir. Bu hususta da oyuncunun yeteneği oyunculuk eğitimleri ile desteklenebilir. Bir komedi filminde çok ciddi karaktere sahip olan birini oynatmak filmin konusuyla çeliştiği için konu ne kadar iyi olursa olsun film başarıya ulaşamayacaktır. Oyunculuk eğitimi, kişinin karakterini değil, yeteneklerini geliştirmek amaçlıdır.