Tüm Eğitimler, T.C. M.E.B. Özel Mecidiyeköy Kültür Merkezi Sinema ve Oyunculuk Kursu MKM.İstanbul tarafından verilmektedir. Sayfanın altında bulunan "şimdi başvur" linkinden kurumun web sitesine gidip bilgi alabilir ve başvuru yapabilirsiniz.
KAMERA ÖNÜ OYUNCULUK EĞİTİMİ
Dizi, film ve reklam oyunculuğu, kamera karşısında yapıldığı için oyuncular, seyirci ile birebir temas sağlamak zorunda değillerdir. Bu durum oyuncular açısından büyük bir avantaj olduğu gibi aynı zamanda dezavantajları da vardır. En önemli dezavantajı ise seyirci ile birebir temas sağlamanın hazzından ve lezzetinden mahrum kalmaktır. Dizi, film ve reklam oyuncuları, kapalı ortamlarda olduğu kadar açık ortamlarda da çalışmaktadır. Kamera önü Oyunculuk eğitimleri hem kapalı hem de açık hava koşullarında verimli çalışmanın teknikleri oyunculara öğretilmektedir.
Oyuncular, özellikle kapalı ortamlarda çalışırken ses tonlarını çok iyi ayarlamalıdırlar. Sonuçta ses tonu, canlandırılan karakterin özellikleri ile uyum içerisinde olmalıdır. Oyunculuk eğitimlerinde, ses tonu ile canlandırılan karakterin kişisel özelliklerinin çelişmemesi hususu ön plana çıkan konulardan biridir. Böyle bir tezatlık, tüm projeyi alt üst edecektir. Örneğin oyuncu, sert bir karakteri canlandıracaksa yumuşak bir ses tonuyla konuşması yeteneğinin önüne geçecek ve hemen seyircinin de gözüne batacaktır. İnsanların, oyunculuk eğitimlerine oyuncu olmaya niyet ettikleri zaman başlamaları ve tüm oyunculuk yaşamları boyunca devem ettirerek kendilerini yenilemeleri ve gelişime açık tutmaları gerekmektedir. Oyunculuk, her meslek grubunda olduğu gibi kendini yenilediği için oyunculuk eğitimlerinin önemi çok önemlidir. Çünkü oyunculuk sektöründe kendilerini geliştirmeyen oyuncuların, doğuştan gelen yetenekler ile rol için seçilmeleri imkansızdır. Oyunculara, oyunculuk eğitimleri esnasında iletişim becerilerini geliştirme dersleri de verilmektedir. Oyuncular, çalışma ortamlarında rollerini canlandırırken yalnız değillerdir. Sette, yönetmenden rejisöre, makyajcıya kadar birçok kişiyle iletişim halindedirler. Ayrıca iyi bir oyuncunun, halkla olan ilişkileri de olumlu olmalıdır.
Oyuncular, oyunculuk eğitimleri süreklilik arz ettiği sürece çalışma ortamlarına ve koşullarına daha rahat uyum sağlayabileceklerdir. Çünkü oyuncular, sektörde meydana gelen gelişmeleri oyunculuk eğitimleri sayesinde takip etme imkanı bulduklarından dolayı kendilerine olan güvenleri tam olduğundan enerjilerini çalışma ortamlarına daha iyi yansıtırlar. Oyuncular, oyunculuk eğitimlerinde sektörün çalışma koşullarının zor ve kolay yanlarını gördüklerinden dolayı seçimlerini bilinçli olarak yaparlar ve sonradan sektörün zorluğuna dair şikayetlerde bulunmazlar. Oyunculuk eğitimleri, oyuncuların daha yaratıcı olmasını sağladığından dolayı çalışma ortamlarına ve koşullarına da direkt ya da dolaylı olarak olumlu katkı sağlar.
KAYHAN YILDIZOĞLU Hocamızın belirtildiği gibi oyunculuk eğitimi insan hayatı boyunca devam etmekte olan bir eğitimdir. Gelen her yeni rol, yönetmen ve çekim yapılan yeni şehirler oyunculuk kariyerini yaşayanların farklı eğitimlere ihtiyaç duymasına yol açabilir. Kamera önü oyunculuk eğitimi ile oyuncuların kamera önünde nasıl rol yapması gerektiğinin öğretildiği bir eğitim şeklidir.
Kamera Önü Oyunculuğu Eğitim Programı
- Tiyatro ve sinema oyunculuğu arasındaki detayların öğretilmesi
- Gözlem yapabilme ve değerlendirme yeteneğinin güçlendirilmesi
- Senaryoların etkili bir şekilde oyuncular tarafından çözümlenebilmesi
- Rol çalışmaları
- Kamera ve ışık sistemleri hakkında detaylı bilgiler ve çalışmalar
- Sinema genel tarihi ve çekim tekniklerinin nasıl işlediği
Kamera Önü Oyuncularının Alması Gereken Dersler Nelerdir?
Başarılı bir kamera önü oyuncusu ilk olarak ses ve nefes kontrolünü etkili bir şekilde yapabilmeyi öğrenmelidir. Bu iki husus üzerinde çalışmalar yapıldıktan sonra beden dili ve doğaçlama konularına geçiş yapılabilir.
Gelen senaryonun hızlı bir şekilde çözümlenmesi ve akabinde rol çözümlenmesi hızlı bir şekilde yapılmalıdır. Her rolün gerektirdiği özel mimikler kendisine özel olacağı için rol çözümlemesi başarılı olmak isteyen her oyuncunun bilmesi gereken bir detaydır.
Ccedil;ağımızın gerekliliklerine uygun olarak verilen oyunculuk eğitimleri sonrasında sahne sanatlarında yer alabilme ve başarılı bir oyuncu olabilme hayallerinizi hayata geçirmeye başlayabilirsiniz."
Eğitim Süresi
Haftanın 2 günü, günde 3 saatlik eğitimler ile haftada 6 saat olmak üzere 96 saatlik eğitim verilmektedir. Toplam süre 16 hafta, yani 4 aydır.